Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΤΡΩΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ (Art de la table)

Art de la table

Τα μυστικά της Art de la table.

Είναι αλήθεια ότι δεν καθόμαστε καθημερινά σε ένα τραπέζι για ένα γεύμα πολλών πιάτων και χρειάζεται να αναρωτηθούμε για τον τρόπο χρήσης των σερβίτσιων.

Για ένα δείπνο με φίλους ή με την οικογένεια, το σημαντικό είναι να είμαστε όλοι μαζί και να μοιραζόμαστε ένα ωραίο γεύμα. Γενικά, δίνεται ελάχιστη σημασία στον κώδικα συμπεριφοράς που ονομάζεται «εθιμοτυπία».

Φυσικά, όταν ήμασταν μικροί, οι γονείς μας έλεγαν πάντα πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε την ώρα του γεύματος: “δεν βάζουμε αγκώνες στο τραπέζι, μην μιλάτε με το στόμα σας γεμάτο” και πολλές άλλες οδηγίες τέτοιου είδους.

Όταν η περίοδος των γιορτών μας χτυπάει την πόρτα, μπαίνουμε σε μια εποχή όπου οι επισκέψεις, τα δείπνα και οι κοινωνικές εκδηλώσεις πολλαπλασιάζονται. Συνήθως θα έχετε αρκετές περιστάσεις όπου θα είστε εσείς οι καλεσμένοι, αλλά και μερικές φορές οι οικοδεσπότες της βραδιάς.

Εν πάση περιπτώσει, είναι σημαντικό να καταλάβουμε το Art de la table και να γνωρίζουμε μερικούς κανόνες για ένα επιτυχημένο δείπνο, χωρίς να κάνουμε κανένα λάθος βήμα!

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΩΘΕΙ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ;

Ένα καλά διαμορφωμένο τραπέζι δεν είναι μόνο όμορφο εμφανισιακά αλλά και πρακτικό. Η τέχνη του art de la table έχει τα μυστικά της και είναι, φυσικά εύκολο να χαθείς ή να την δεις σαν μια δύσκολη υπόθεση.

Υπάρχει όμως στην πραγματικότητα μια πολύ εύκολη λογική που αν εφαρμοστεί μπορεί να επιτευχθεί η σωστή σειρά παρουσίασης και να γνωρίζετε πότε και ποιο ποτήρι και σερβίτσιο πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΩΘΕΙ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ
ΤΑ ΠΙΑΤΑ

• Πάντα να έχετε ένα πιάτο παρουσίασης, το οποίο θα αφαιρέσετε στη συνέχεια για να σερβιριστεί το επιδόρπιο.
• Πάνω σε αυτό το πιάτο παρουσίασης, τοποθετήστε ένα για το κύριο πιάτο, ένα για το ορεκτικό και το ένα για το επιδόρπιο.
• Ποτέ μην στοιβάζετε περισσότερα από 3 πιάτα (ορεκτικό, κύριο και επιδόρπιο).
• Τοποθετήστε τα πιάτα σε απόσταση 2 cm από την άκρη του τραπεζιού και διατηρήστε τουλάχιστον 30 έως 40 cm μεταξύ κάθε πιάτου.

ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΟΠΙΡΟΥΝΑ

• Όσον αφόρα τα μαχαιροπίρουνα, το μαχαίρι τοποθετείτε στα δεξιά, το πιρούνι στα αριστερά. Το κουτάλι της σούπας μπαίνει δίπλα στο μαχαίρι, από την έξω πλευρά.
• Τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται σύμφωνα με τη σειρά με την οποία θα χρησιμοποιηθούν, από έξω προς τα μέσα (το πιο μακρινό από το πιάτο θα είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιηθεί) και η αιχμηρή πλευρά του μαχαιριού θα πρέπει να «κοιτάζει» το πιάτο.
• Τα κουτάλια και τα πιρούνια για το επιδόρπιο μπορούν επίσης να τεθούν στο τραπέζι και τοποθετούνται μπροστά και έναντι στο πιάτο, δίπλα στα ποτήρια.

ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ

• Τα ποτήρια τοποθετούνται στα δεξιά, κατά φθίνουσα σειρά μεγέθους, με την ακόλουθη σειρά από τα αριστερά: νερό, κόκκινο κρασί, λευκό κρασί.
• Αν ο χώρος στο τραπέζι είναι περιορισμένος, ζητήστε από τους καλεσμένους σας να επιλέξουν κόκκινο ή λευκό κρασί για να μην τοποθετήσετε δύο ποτήρια κρασιού στο τραπέζι.
• Εάν έχετε να σερβίρετε ένα διαφορετικό κρασί, ποτό ή σαμπάνια με το επιδόρπιο, φέρτε αυτά τα ποτήρια την ώρα του επιδόρπιου.

ΠΕΤΣΕΤΕΣ

• Η πετσέτα τοποθετείται πάνω στο πιάτο όταν πρόκειται για μεσημεριανό γεύμα και στο πλάι, προς τα αριστερά, για δείπνο.
• Αν πρόκειται για ένα πιο επίσημο δείπνο, επιλέξτε υφασμάτινες πετσέτες αντί για χαρτοπετσέτες.

ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ

• Τοποθετήστε το ψωμί σε ένα μικρό πιάτο ή καλάθι στο πάνω αριστερό μέρος του κύριου πιάτου.
• Επιλέξτε στρογγυλά ή τετράγωνα ρολά ή μια μπαγκέτα με λεπτές φέτες. Ποτέ μην βάζετε το ψωμί στο τραπέζι χωρίς να το κόψετε.
• Μια πετσέτα μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στο καλάθι με το ψωμί, αν είναι απαραίτητο.
• Σχετικά με το πιάτο για το βούτυρο, αυτό τοποθετείται στα αριστερά πάνω από το κύριο πιάτο με ένα μικρό ξεχωριστό ατομικό πιάτο και ένα μαχαίρι.
• Εάν η τραπεζαρία σας είναι μικρή, τοποθετήστε το καλάθι με το ψωμί σε ένα διπλανό βοηθητικό τραπεζάκι ή μπουφέ.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ… ΜΕ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ.